7 způsobů, jak se vás manipulativní lidé snaží přimět, abyste si mysleli, že jste blázen

5. Odstranění pochybností

Je ve tvém životě někdo, kdo s tebou nikdy nesouhlasí? Vždy vše analyzujete a hledáte chyby v každém svém slovu a činu , jako byste jen čekali, až tu chybu zachytíte?

Je velmi pravděpodobné, že tato osoba má komplex méněcennosti – a snaží se to kompenzovat zničením vašeho sebevědomí , takže o sobě pochybujete.

Pokud s ním například sdílíte plán, okamžitě ho zpochybní, nebo pokud na něco vyjádříte svůj názor, zpochybní ho. Samozřejmě je dobré, když se nás naši přátelé snaží ovlivňovat a chtějí se ujistit, že neděláme chyby, ale pokud se toto chování děje ve vztahu často, je to už problém.

Měli byste věnovat pozornost těmto frázím: „Jste si jisti, že si to pamatujete správně?“ „To nezní správně.“ „Myslím, že jsi špatně pochopil situaci.“ „Jste opravdu způsobilý učinit toto rozhodnutí?“ „Nevidíš fakta jasně.“

6. Hraní role oběti

Toto je jedna z nejzákladnějších technik, kterou manipulativní lidé používají, aby se pokusili získat vaši pozornost a sympatie. Jsou nastaveni, jako by byli neustále znehodnocováni a znevýhodňováni, i když se jich daná situace vůbec netýká.

Pokud se s nimi například podělíte o své úspěchy, místo aby s vámi oslavovali, stěžují si, že jste vůči jejich bojům necitliví. V podstatě hrají oběť, dělají z vás zlých a necitlivých za to, že k nim nejste ohleduplní, a neustále se cítíte provinile .

Měli byste věnovat pozornost následujícím výrazům: „Nikdy neberete v úvahu mé pocity.“ „Všichni jsou vždycky proti mně.“ „Vždycky jsem to já, kdo musí trpět.“

7. Informace o srážkové dani

Tuto metodu je obtížnější přistihnout při činu, protože vám záměrně zatajují kritické informace , a pokud se o nich dozvíte a poženete je k odpovědnosti, budete mít pocit, že na situaci reagujete přehnaně.

Nenechte se manipulativními lidmi úplně zmást, máte právo na informace, které se vás dotýkají, nebo se alespoň ptát, pokud vám něco není jasné.

Měli byste si dávat pozor na tato prohlášení: „Nemyslel jsem si, že o tom potřebujete vědět.“ „Opravdu to není tak důležité.“ „Proč z toho děláš tak velkou věc?“ „Prostě to v rozhovoru nezaznělo.“

Toto je 7 nejčastějších způsobů, jak se vás manipulativní lidé snaží přimět pochybovat o sobě. Věnujte jim pozornost a nenechte ostatní určovat, jak se cítíte nebo co si myslíte.