8 vlastností, které jsou charakteristické pro ty, kteří vyrůstali s příliš kritickými rodiči

3. Potíže s přijímáním komplimentů

Lidé, kteří vyrůstali s příliš kritickými rodiči, často nedokážou přijímat komplimenty a jsou úzkostliví a křičí, když je někdo chválí. Důvodem je, že kritičtí rodiče odnímají chválu svým dětem, které místo toho čelí neustálé kritice a kárání, takže když je někdo upřímně chválí, je to zvláštní, téměř neznámý pocit.

Zjistíte, že zpochybňujete upřímnost komplimentu , nebo hůře, cítíte se nezaslouženě. To ukazuje, že si do svého dospělého života stále nesete dětské nejistoty a strachy.

4. Touha po externím potvrzení

Neustále hledáte schválení od ostatních , ať už jde o pochvalný komentář nebo o to, že se někomu líbí příspěvek, který jste sdíleli na webu sociálních sítí. Je to proto, že se vám jako dítě jen zřídka dostalo pozitivního posílení a vaše hodnoty byly definovány vašimi úspěchy, ne tím, kým jste. Proto, jako dospělý, neustále potřebujete ujištění druhých , protože vás ujišťuje, že jste dost dobří. Je to začarovaný kruh, který je těžké prolomit, ale jeho uznání je prvním krokem správným směrem.

5. Neobvykle si uvědomujete pocity jiných lidí

Pokud jste vyrůstali s příliš kritickými rodiči, pravděpodobně umíte dobře rozpoznávat pocity jiných lidí , někdy dokonce dříve, než si je sami uvědomí. Je to proto, že jako dítě jste museli být pozorní k náladám svých rodičů, abyste se vyhnuli kritice , a naučili jste se číst jejich řeč těla, tón hlasu, výrazy obličeje – to vše proto, abyste tomu přizpůsobili své chování.

V dospělosti se toto hyperuvědomění může jevit jako požehnání i prokletí. Na jednu stranu vás to dělá empatickými a chápavými, proto se na vás často obracejí vaši přátelé se svými problémy, ale na druhou stranu je to nesmírně vyčerpávající pocit.

článek pokračuje na další stránce…