8 vlastností, které jsou charakteristické pro ty, kteří vyrůstali s příliš kritickými rodiči

6. Strach z konfrontace

Konfrontace je pro většinu lidí nepříjemná, ale pro ty, kteří vyrůstali s příliš kritickými rodiči, může být přímo děsivá. Jako děti se naučili potlačovat své názory, aby se vyhnuli konfliktu , protože to vždy vedlo ke kritice.

Tento strach z konfrontace je přítomen i ve vztazích dospělých. Možná zjistíte, že děláte vše, co můžete, abyste se vyhnuli hádkám, i když to znamená potlačování vlastních pocitů a potřeb.

Ale máte právo vyjádřit svůj názor a stát si za svými nápady. Konfrontace je součástí života a nemusí být vždy negativní nebo destruktivní.

7. Vysoká úzkost

Pokud žijete s neustálou kritikou, může si to vybrat daň na vašem duševním zdraví a může se u vás rozvinout vážná úzkost i v těch nejobyčejnějších situacích. Tato úzkost může být tak hluboce zakořeněna, že si možná ani neuvědomujete, že existuje, prostě se stane vaší součástí.

Vyrůstat s příliš kritickými rodiči znamená, že jste byli pod neustálým tlakem na výkon, splnění očekávání a splnění standardů, které byly často nedosažitelné. Tento tlak s přibývajícím věkem nezmizí, ale projevuje se jako úzkost, která může prosakovat do všech oblastí vašeho života.

8. Boj se sebeúctou

Jádrem všech těchto vlastností je jedna věc společná: neustálý boj se sebehodnotou. Pokud vyrůstáte s příliš kritickými rodiči, často máte pocit, že vaše hodnota je podmíněná. Záleží na tom, čeho dosáhnete nebo zda jste schopni naplnit jejich očekávání. To může vést k přesvědčení, že sami o sobě nejste hodnotní a milovaní.

Tento boj se sebevědomím se může přenést do všech oblastí vašeho života – vztahy, kariéra, osobní rozvoj . Může se stát, že se spokojíte s méně, než si zasloužíte, nebo odstrčíte lidi, protože hluboko uvnitř nevěříte, že jste hodni jejich lásky a respektu.

Vaše hodnota není určena vašimi výsledky, ale tím, kdo jste. Rozpoznat to však může být extrémně obtížné, pokud jste vyrůstali s příliš kritickými rodiči.

Rozpoznání těchto vlastností a základní příčiny za nimi je prvním krokem k uzdravení. Pokrok může být pomalý, ale buďte k sobě trpěliví a laskaví. Věřte, že se můžete zlepšit. Pamatujte, že nejste definováni tím, co se vám stalo, a můžete být osobou, kterou se chcete stát.