Podle buddhismu byste měli těchto 10 věcí ze svého života co nejdříve vymazat!

7. Identifikace toxických vztahů

Všichni pravděpodobně máme nějaké nezdravé vztahy, kterým by prospělo, kdyby byly odstraněny. Ale sociální podmíněnost to dělá problematickým. Buddhistické myšlení zkoumá vztahy prostřednictvím metrik respektu, autenticity a vzájemného rozvoje.

Negativní lidské vztahy odčerpávají energii a posilují toxicitu. Mezi varovné signály patří častá nedorozumění, příliš vyčerpávající interakce nebo dynamika, kdy jedna osoba neustále kritizuje v naději, že změní druhou. Takové vztahy plodí neštěstí na obou stranách.

8. Důležitost nechat jít

Buddhismus uznává, že náš nejhlubší strach je, že naše vztahy skončí, hnusíme se ztrátě a osamělosti . Ale také učí, že pokud zůstaneme v negativním vztahu. z dlouhodobého hlediska je mnohem škodlivější. Mezilidské vztahy se přirozeně mění.

Připoutanost nemůže vzkřísit mrtvé vztahy. Se soucitem musíme vědomě přijmout pomíjivost a umožnit vztahům, aby nabraly svůj přirozený průběh bez připoutanosti. Tato filozofie nám pomáhá mít víru a sílu pokračovat v životě i přes počáteční smutek spojený s velkými životními změnami.

9. Péče o zdravé vztahy

Najděte přátele, kteří vás milují, aniž by se vás snažili obrátit. Otevřete naše srdce, ale udržujte zdravé hranice, které odfiltrují manipulaci.

Pevně ​​komunikujte, abyste konflikty rychle vyřešili, než vzroste zášť. Pokud máte pocit, že vám nějaký vztah brání ve vývoji, mluvte o tom, zkuste to změnit, nebo se z toho dostat. Zasloužíme si trávit čas s lidmi, kteří nám pomáhají najít vnitřní klid .

10. Pojem tanha (craving) v buddhismu

Tanha odkazuje na žízeň nebo vášnivou touhu po přechodných jevech — podnětech, které poskytují krátkodobé uspokojení, ale postrádají hlubší význam. Taková pokušení slibují uspokojení, ale brzy se změní v posedlost.

Buddhismus učí, že touha, která sleduje prchavé naplnění, brání trvalému štěstí . Pečlivým zkoumáním našich příliš horlivých tužeb můžeme vymazat škodlivé věci, které brání vnitřnímu míru. Disciplína pomáhá omezit škodlivé touhy, takže se můžeme přiblížit vnitřnímu klidu.