Kolik šálků kávy denně nejvíce snižuje riziko srdečních chorob a nádorů

Káva je základem naší nejčastější závislosti, nicméně z hlediska našeho zdraví je jedno, jak ji konzumujeme. Instantní, bezkofeinová nebo dobrá silná černá – pokud ji pijete tímto způsobem, pomáhá vám vyhnout se riziku srdečních onemocnění.

Začít ráno v dobré černé je pro mnohé z nás téměř rutinní činností. Namletá kávová zrna se tak nějak promění v tekutou, aromatickou pochoutku a už jen vůně nás dost upozorní, abychom mohli dobře začít den.

Kávová kultura nejen u nás, ale i ve světě prošla od doby, kdy byla upražena první kávová zrna a zalita horkou vodou, obrovskou proměnou. Přestože již delší dobu není výsadou pressa vařit denní černou, kultura kávy vzkvétá i za dveřmi našich apartmánů a my si ji můžeme během dne vychutnávat cenově dostupným způsobem se šálkem každý , kamkoli jdeme.

Je zdravé pít kávu?

Jako každý zvyk, na kterém se můžeme stát závislými, je pití kávy v posledních desetiletích předmětem vážných diskusí. Je zdravé pít, je nějaký limit? Jaký vliv má na naše tělo povzbuzující horký nápoj? Vědci nedávno zveřejněné studie dospěli k uklidňujícímu výsledku pro všechny milovníky kávy: pití kávy je skutečně zdravé a má dokonce dobrý vliv na naši srdeční činnost.

Někteří vědci se také domnívají, že pro lidi v západním světě je tento osvěžující nápoj zodpovědný za významnou část denního příjmu antioxidantů. Samotná zelená kávová zrna jsou bohatá na zdravou sloučeninu, ale testy také odhalily, že z kávových zrn při sběru nezmizí. Procesy pražení specificky zvyšují množství antioxidantů v kávě. I v kávě bez kofeinu je jich dost a ve verzích bohatých na stimulanty je jejich přítomnost ještě větší.

článek pokračuje na další stránce..