Můžete žít až o 30 procent déle pokud zavedete tento zvyk

Specialista se také dotkl skutečnosti, že náš životní styl, který se od průmyslové revoluce změnil, je nedílnou součástí toho, že školení již není nedílnou součástí našeho každodenního života. V dnešní době aktivujeme pouze ukazováček pravé ruky a jsme ve velkém stresu.

Hodně jídla a málo pohybu jsou ohniska rizikových faktorů srdečních onemocnění; obezita, vysoký krevní tlak a hladina tuků v krvi a cukrovka dříve nebo později připraví půdu pro kardiovaskulární onemocnění. Méně svalů a více tuku může také vést k poruchám metabolismu, protože naše tělo není připraveno je nevyužít, vysvětlil kardiolog.

Člověk se musí hýbat, i když je nemocný

Specialistka zároveň zdůraznila, že i při chronickém onemocnění je třeba pravidelně cvičit, protože tak můžeme udělat vše pro to, aby se náš stav dále nezhoršoval . Lékaři také předepisují pravidelné cvičení, ale to by mělo být prováděno pouze pod řádným dohledem. Můžeme dokonce pokračovat ve stejném sportu, který jsme do té doby provozovali, jen je třeba s pomocí lékaře určit jinou, nižší tréninkovou tepovou frekvenci.

Fyzický trénink se doporučuje u mnoha nemocí. V případě vysokého krevního tlaku a cukrovky často stačí zahájit léčbu změnou životního stylu, nikoli užíváním léků. Při pravidelném sportování se po třech měsících mohou hodnoty krevního tlaku znormalizovat natolik, že v dalších deseti letech není třeba chodit do lékárny,“ upozornil Dr. Gábor Róbert Kiss.

I po infarktu je součástí rehabilitace pečlivě strukturovaný tréninkový program prováděný pod dohledem. Hlavním účelem je obnovit narušený krevní oběh a duševní rovnováhu. Infarktový pacient v produktivním věku se často cítí zrazen vlastním tělem. „Toto duchovní poselství je třeba řešit odděleně. Tělesný trénink může obnovit tuto harmonii a dokázat, že pacientovo tělo i duše opět fungují,“ stojí v prohlášení.