Pravděpodobně ji máte na zahradě i vy, jen jste si mysleli, že je to plevel: Už NIKDY neničte tuto rostlinu!

Účinky na zdraví

Tato zázračná rostlina obsahuje nať s vysokým obsahem bílkovin a vynikajících tuků, sacharidů, vlákniny a minerálů, včetně draslíku, hořčíku, vápníku, železa, fosforu a stopových prvků. Je také bohatá na vitamin C, provitamin A a vitaminy B1, B2. Obsahuje také glykosidy, slizy, saponiny, hořčiny, silice, flavonoidy a organické kyseliny, jako jsou citronová, askorbová, asparagová a glutamová.

Portulák obsahuje sedmkrát více beta-karotenu než mrkev, šestkrát více vitamínu E než špenát a čtrnáctkrát více omega-3 mastných kyselin. Tyto vitamíny a minerály jsou ideální pro prevenci rakoviny, mrtvice a srdečních onemocnění. Zkoumání ukázalo, že portulák dokonce pomáhá pacientům trpícím nespavostí.

Portulák má mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví. Může pomoci srdci a cévám, bojovat proti nespavosti, udržovat silné kosti a klouby a mít protizánětlivé účinky. Také posiluje imunitu a pomáhá při hypertenzi. Portulák má antidepresivní účinek a může pomoci při diabetu 2. typu. Obsahuje více vitamínu A než jakákoliv jiná zelená listová zelenina a předchází kardiovaskulárním onemocněním a mozkové mrtvici.

Zázrak pro pokožku i kosti

Portulák je zázrak pro pokožku i kosti. Dužina listů může být použita k léčbě několika kožních onemocnění, snižování otoků po štípnutí hmyzem, odstraňování jizev a zmenšování vrásek. Pokud trpíte vypadáváním vlasů nebo lámavými nehty, portulák může pomoci s těmito problémy.

Minerály obsažené v portulákovi chrání kosti před osteoporózou a omega-3 mastné kyseliny, které jsou také v portulákovi, chrání srdce a posilují imunitní systém.

článek pokračuje na další stránce..