Tato bylina vám pomůže žít déle

Gotu kola je skutečná zázračná bylina: napomáhá hojení ran, snižuje stres a zlepšuje paměť Foto: errorfoto/Getty Images
Gotu kola je skutečná zázračná bylina: napomáhá hojení ran, snižuje stres a zlepšuje paměť Foto: errorfoto/Getty Images

Existuje léčivá rostlina, které se v jihovýchodní Asii po tisíce let připisují blahodárné účinky. V minulosti se používal mimo jiné k léčbě ekzémů a k podpoře hojení ran a dnes se někteří domnívají, že může prospět našemu zdraví v tolika ohledech, že s jeho pomocí můžeme žít déle. Není to nikdo jiný než gotu kola, nebo jak se zde běžně říká, asijský brodivý pták.

Gotu kola je opravdu skvělá bylinka, která je u nás již poměrně široce dostupná. Někdy bývá označována jako léčivá bylina pro učení, protože kromě mnoha dalších pozitivních vlastností může být mimořádně dobrá pro naši paměť a může také posílit naši schopnost koncentrace. A když má po tisíce let velký úspěch jinde, proč byste si jeho skvělých zdravotních výhod nemohli užívat?

Co je to vlastně gotu kola?

Gotu kola je bylina pocházející z Asie. Je příbuzný rostlinám, jako je petržel , koriandr a fenykl. Jeho listy jsou malé, kulaté a jedlé. Má ráda vlhké oblasti a potřebuje dlouhé, horké vegetační období, takže ji lze nalézt také na místech, jako je Austrálie, Jižní Amerika a Jižní Afrika. Jeho listy a natě se připisují jeho četné pozitivní účinky.

Kromě učení je také často označována jako léčivá bylina pro dlouhověkost. Zajímavé je, že podle legendy žil čínský bylinkář více než 200 let díky gotu kole.

Proč je to tak skvělé?

Gotu kola se odedávna používá při zažívacích potížích, infekcích, k podpoře hojení ran a k léčbě dalších nemocí, ale v posledních letech se většinou dostává do popředí jako bylinka pro dlouhověkost. Výzkum propojil kognitivní funkce , které zahrnují oblasti jako pozornost, paměť a funkce myšlení. A některé studie naznačují, že gotu kola může pomoci chránit před nemocemi, jako je Alzheimerova choroba, tím, že chrání naše nervové a mozkové buňky.

článek pokračuje na další stránce…