Toto je důvod, proč je jíst pozdě v noci tak nebezpečné

Můžete si dopřát občerstvení

Nechcete pozdě večer také talíř zeleninové polévky nebo plátek grilovaných kuřecích prsíček se salátem? Většina lidí obvykle nezačne hledat výživná jídla pozdě v noci, místo toho se rozhodnou pro chipsy, sušenky, nezdravé jídlo a všechny druhy snadno dostupných, vysoce kalorických svačin. Pokud si navíc tato jídla dáte u televize nebo notebooku, bude pro vás obtížnější kontrolovat, jaké množství jich zkonzumujete, a snadno se můžete přejídat, což může mít nepříjemnější následky.

Kila navíc se mohou snáze zbavit

Pokud se vám někdy přes den stane, že svačíte pozdě večer a pak jdete hned spát, samo o sobě váhu nepřiberete. Pokud to však budete dělat pravidelně, bude mnohem pravděpodobnější, že přebytečná kila půjdou nahoru. Vědci našli souvislost mezi pozdním jídlem a přibíráním na váze, což je pravděpodobně spojeno s mnoha faktory, včetně metabolismu a inzulínu. Existují však také vědecké důkazy, že špatný spánek může z dlouhodobého hlediska vést také k přibírání na váze. Jinými slovy, mlsat pozdě večer se nevyplatí, pokud si chcete zlepšit postavu.

Co dělat, když máte stále hlad?

Nejlepší možností je dát si chutnou, výživnou večeři a odpočinout si před spaním. Ale samozřejmě to není vždy reálné, protože se může objevit cokoliv, co vás přiměje jít spát později. Pokud máte velký hlad, dušená nebo syrová zelenina může být nejlepším řešením.

V případě, že máte chuť na něco sladkého, můžete zvážit například pár plátků jablka se lžící arašídového másla, řecký jogurt nebo ovoce z hořké čokolády. Je však opravdu lepší vyhnout se těžším jídlům a tradičním tučným či přeslazeným svačinkám.

Zdroj: health.clevelandclinic.org , verywellhealth.com , selecthealth.org