Zdravý životní styl není nepřítelem naší peněženky – z dlouhodobého hlediska může být mnohem levnější, než si myslíme!

„Naplánujme si jídlo, třeba i týdenní dietu, a naplánujme si také nákupy potravin. Nakupujeme tak jen ingredience, které skutečně hodláme použít, aby nic nepřišlo nazmar nebo dokonce jiné nechtěné potraviny neskončily v košíku,“ radí specialistka.

Kromě toho stojí za to věnovat pozornost sezónním a místním potravinám. „Ovoce a zelenina, které jsou v sezóně, jsou většinou levnější a nákupem od místních producentů můžeme podpořit i místní ekonomiku.“

A když už jsme nakupovali, měli bychom si vařit doma, protože to může být levnější než kupovat jídla v restauraci nebo rychlé občerstvení. Vyzkoušejte jednoduché, zdravé recepty.

Nakonec se vyplatí dbát na správné skladování potravin, aby vydržely déle čerstvé a nemuseli jste je vyhazovat.

Abychom snížili náklady, stojí za to věnovat pozornost našim nákupním zvyklostem a činit chytrá rozhodnutí o jídle. Je také nezbytné mít na paměti, že investice do správné výživy je v nejlepším dlouhodobém zájmu zdraví.

Prevence a dobré zdraví jsou mnohem levnější než léčba a zotavení v pozdější fázi. Možná by stálo za to požádat o pomoc odborníka, aby pro nás vytvořil správnou výživu a věnoval ještě větší pozornost našemu zdraví, navrhla nutriční terapeutka Nikolett Oletics.