Ve věku 96 let zemřela lékařka, zakladatelka a prezidentka Ligy proti rakovině Eva Siracká

Zdroj: TASR/Martin Baumann
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Zemřela lékařka a zakladatelka Ligy proti rakovině E. Siracká. Během své kariéry zachránila stovky životů.

Liga o tom informovala na sociální síti. „Patřila k těm vzácným lidem, jejichž život byl smysluplný, následováníhodný a inspirativní pro mnohé. Děkujeme jménem našim, jménem onkologických pacientů a celé veřejnosti za možnost užívat úrodu toho, co s láskou započala,“ uvedla LPR.

Kdo byla Eva Siracká

Eva Siracká, druhá dcera právníka, se narodila 1. května 1926 v Uherském Hradišti. Její rodina se během jejího dětství přestěhovala do Trenčína a později do Bratislavy, kde její otec pracoval u Nejvyššího soudu od roku 1939.

Díky rodinnému lékaři se již v dětství Eva Siracká nadchla pro lékařské povolání. Po absolvování Lékařské fakulty Univerzity Komenského (LF UK) v Bratislavě v roce 1951, začala pracovat na radiologickém oddělení Onkologického ústavu sv. Alžběty v Bratislavě, kde se poprvé dostala do kontaktu s onkologií. V letech 1956 až 1958 získala specializaci v radiologii I. a II. stupně. Prohloubila si své znalosti v oblasti onkologické radiologie na Onkologickém ústavu Německé akademie věd v Berlíně – Buchu v letech 1960-1961.

článek pokračuje na další stránce..