7 lekcí od Sigmunda Freuda, které vám pomohou lépe porozumět vašim snům

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sigmund Freud je obecně považován za otce moderní psychologie. Byl mezi prvními, kdo prozkoumal vnitřní svět tužeb a snů a jeho dílo tvoří základ výkladu snů dodnes.

Naše sny se často mohou zdát zcela náhodné, ale ve skutečnosti jsou to zprávy z nevědomí, které nám o nás samých a o světě kolem nás říkají věci, o kterých naše vědomá mysl nemá ani tušení.

Pokud chcete lépe porozumět sami sobě, začněte se svými sny. Některé z Freudových teorií vám v tom mohou pomoci .

1. Symboly, které se objevují ve snech, jsou specifické pro každého snícího

„Výklad snů je královskou cestou k rozluštění nevědomého fungování mysli,“ řekl Freud .

Lidé se často mylně domnívají, že určité obrazy, které se objevují ve snech, znamenají vždy totéž, bez ohledu na to, v čím snu se objevují. Freud si to však vůbec nemyslel. Podle něj jsou obrazy, které se objevují ve snech, skutečně symbolické, ale každý snící má specifický systém symbolů .

Častým motivem ve snech je například ztráta zubů. To je něco, co se vyskytuje ve snech většiny lidí, ale jeho interpretace se může lišit od člověka k člověku. Může to například odkazovat na špatnou komunikaci nebo strach ze ztráty kontroly, ale také to může souviset s obavami o vzhled nebo dokonce s tím, že snící má pocit, že o určité věci někomu prozradil příliš mnoho.

článek pokračuje na další stránce…