Existuje neobvyklý důvod, proč Nizozemci nepoužívají závěsy?

Holanďané prý nemají co skrývat, a proto jim nevadí, když se do jejich domovů vkrádají zvědavé oči. Zatímco u nás se setměním znamená zatáhnout závěsy nebo stáhnout žaluzie, většina holandských domácností závěsy nepoužívá vůbec.

Návštěvníci Nizozemí se mohou setkat s mnoha překvapivými zvyky. Jednou z podivných věcí je, že při chůzi po ulici po setmění často vidíte lidem do domovů, protože mnoho Nizozemců nikdy nezatáhne závěsy a často ani závěsy nemají.

Kdo je poctivý, nemá co skrývat

Samotní Nizozemci to nepovažují za nic neobvyklého a stalo se to takovou součástí jejich každodenního života, že podivný zvyk už vzbudil zájem badatelů . Byly vytvořeny speciální výzkumné skupiny, které mají zjistit, odkud podivný zvyk Holanďanů pochází a proč lidé v Nizozemsku netají svůj soukromý život. Všichni, kdo hledali vědecké vysvětlení tohoto poněkud zvláštního exhibicionismu, narazili na zajímavá sociologická vysvětlení.

Nejpopulárnější zdůvodnění pochází z kalvínské protestantské náboženské tradice, podle níž poctiví občané nemají co skrývat. Zatažení závěsu znamená pravý opak.

UMOŽNIT OSTATNÍM NAHLÉDNOUT DO VAŠEHO DOMOVA JE ZNÁMKOU TOHO, ŽE JSTE SLUŠNÝ ČLOVĚK.

Mezi vysvětleními je, že existují lidé, kteří rádi zveřejňují, jaký mají majetek. S rostoucí životní úrovní se domy stávaly stále luxusnějšími a honosnějšími. Lidé se dodnes rádi pochlubí kuchyní na míru, designovými sedačkami nebo nejnovější plochou televizí.

Jiní říkají, že je to nová tradice, která se stala zvykem teprve v 50. letech a od té doby prošla mnoha změnami.

Svět bez závěsů odráží otevřenost

Dva antropologové, Hilje van der Horst a Jantine Messing, zkoumali tento fenomén v roce 2006 a pozorovali, že ti, kdo žijí v úzkých domech, nejčastěji nechávají roztažené závěsy a mají také tendenci zdobit okenní parapety častěji sochami, vázami a umělé květiny.

článek pokračuje na další stránce…