Jean-Paul Belmondo se narodil před 90 lety

Jean-Paul Belmondo
Jean-Paul Belmondo

Jean-Paul Belmondo je známý a oblíbený francouzský herec, jehož jméno je pevně spjato s univerzální filmovou historií. V průběhu své kariéry ztvárnil přibližně stovku filmových rolí a vystoupil na více než 40 divadelních jevištích.

Jednu ze svých nejznámějších rolí ztvárnil ve filmu Until Suffocation (1960), považovaném za základní film francouzské nové vlny, nouvelle vague, který vznikl podle myšlenky Françoise Truffauta a režíroval Jean-Luc Godard. .

Tento ikonický představitel francouzské kinematografie se objevil na plátnech po boku hereček jako Claudia Cardinale, Gina Lollobrigida, Brigitte Bardot nebo Jeanne Moreau a spolupracoval s renomovanými režiséry jako François Truffaut, Louis Malle nebo Claude Sautet. Jeho poslední filmový výkon mohli diváci vidět v roce 2008 ve filmu Muž a jeho pes.

Bébel, jak ho Francouzi přezdívají, se narodil 9. dubna 1933 v Neuilly do umělecké rodiny. Jeho otec byl sochař sicilského původu a matka byla malířka. Zatímco umění bylo v rodině velmi důležité, mladého Belmonda spíše přitahoval sport – hrál fotbal, cyklistiku a box. Když se zotavoval z těžké nemoci, rozhodl se vstoupit na hereckou dráhu a poté, co byl třikrát přijat na divadelní fakultu v Paříži, se mu podařilo získat přijetí. Talentovaný a neustále pohyblivý Belmondo zaujal svými schopnostmi.

článek pokračuje na další stránce…