Zemědělské divy za železnou oponou: Jak obyčejná vesnice Slušovice překonala komunistické omezení a vytvořila socialistický zázrak!

V Československu během tuhé státní kontroly a hospodářské stagnace se v obci Slušovice rozehrál pozoruhodný příběh úspěchu. Začalo to v roce 1952 jako skromné zemědělské družstvo, avšak pod vedením Františka Čuby v roce 1963 se vyvinulo v symbol úspěchu, kterému se přezdívalo „socialistický zázrak“.

JZD Slušovice, později známé jako Družstvo Agrokombinát Slušovice a nakonec Zemědělské obchodní družstvo FORUM, se vzepřelo nepřízni osudu a dosáhlo významného věhlasu a hospodářských úspěchů.

Na čele této pozoruhodné cesty stál František Čuba, pracovník s pevným pracovním etosem a inovativními strategiemi, které posunuly družstvo k národnímu i mezinárodnímu uznání. Od roku 1963 zavedl Čuba přísný pracovní řád, zdůrazňující dochvilnost, střídmost a loajalitu. Jeho jednoduchá, avšak tehdy radikální filozofie vedení klade důraz na disciplínu a odměňování dokonalosti.

Pod jeho vedením dosáhly tržby družstva do roku 1989 nevídaných 7 miliard korun a zisk se přiblížil 830 milionům. Úspěch Slušovic nebyl jen místním fenoménem, ale rozšířil se do SSSR, Vietnamu, Egypta a dokonce i do západních zemí, jako je Itálie a Západní Německo.

článek pokračuje na další stránce…