Nevěřili jste tomu, ale letos to dělám znovu. Toto zelí vydrží do září příštího roku

Tento recept považuji za dar z nebes: nemusíte přidávat cukr, ocet ani žádné další přísady. Dokonce i držení na teplém místě (jak jsme zvyklí, 3 dny) – ne, to znamená, že bylo hotovo, zavřeno a odloženo na uskladnění! Během skladování dojde k samotnému fermentačnímu procesu. Tento recept existuje už mnoho let, ale nedávno se o něj se mnou podělila moje snacha.

Vždy jsme se divili, proč má zelí tak lahodné, křupavé zelí Ukázalo se, že je to jednoduché: snacha ani nečeká na chladné počasí, aby uchovala zelí!

Křupavé kysané zelí na zimu ve sklenicích ve slaném nálevu. Recept krok za krokem

1. K přípravě zelí na zimu budete potřebovat 6 vidliček pozdních odrůd zelí, mělo by být hutné a křupavé! Požádejte prodejce zeleniny o nakládání zelí. Všechno zelí očistíme od vrchních špinavých listů a pro snadnější krouhání rozpůlíme. 

Na zimu křupavé kysané zelí, které se dlouho skladuje a netmavne ani se nevytahuje.  Tento recept považuji za dar z nebes: není třeba přidávat cukr, ocet ani žádné další přísady.-2

2. Mrkev omyjeme, oloupeme, a nastrouháme na hrubém struhadle. 

Na zimu křupavé kysané zelí, které se dlouho skladuje a netmavne ani se nevytahuje.  Tento recept považuji za dar z nebes: není třeba přidávat cukr, ocet ani žádné další přísady.-3

Na zimu křupavé kysané zelí, které se dlouho skladuje a netmavne ani se nevytahuje.  Tento recept považuji za dar z nebes: není třeba přidávat cukr, ocet ani žádné další přísady.-5

Pokračování na další straně