Tento recept považuji za dar z nebes: nemusíte přidávat cukr, ocet ani žádné další přísady. Dokonce i držení na teplém místě (jak jsme zvyklí, 3 dny) – ne, to znamená, že bylo hotovo, zavřeno a odloženo na uskladnění! Během skladování dojde k samotnému fermentačnímu procesu. Tento recept existuje už mnoho let, ale nedávno se o něj se mnou podělila moje snacha.
Vždy jsme se divili, proč má zelí tak lahodné, křupavé zelí Ukázalo se, že je to jednoduché: snacha ani nečeká na chladné počasí, aby uchovala zelí!
Křupavé kysané zelí na zimu ve sklenicích ve slaném nálevu. Recept krok za krokem
1. K přípravě zelí na zimu budete potřebovat 6 vidliček pozdních odrůd zelí, mělo by být hutné a křupavé! Požádejte prodejce zeleniny o nakládání zelí. Všechno zelí očistíme od vrchních špinavých listů a pro snadnější krouhání rozpůlíme.
2. Mrkev omyjeme, oloupeme, a nastrouháme na hrubém struhadle.
Pokračování na další straně