Novoroční zvyky a tradice: poslední den v roce. Je třeba udělat pořádek, rozdělit dluhy a o půlnoci jíst křen

Naši předkové dodržovali v poslední den roku mnoho zvyků a tradic, které jsou dnes již zapomenuty. Jaké silvestrovské zvyky a tradice bychom měli dodržovat, abychom si zajistili štěstí, zdraví a lásku? Na Silvestra dáváme věci do pořádku, uspořádáváme své záležitosti a splácíme dluhy.

Naši předkové chtěli oslavit nový rok s čistým štítem. Proto na Silvestra vyhazujeme všechny koše, vysáváme, vytíráme, měníme ložní prádlo, žehlíme a skládáme prádlo, které by se na Nový rok (1. ledna) nemělo doma věšet.

Znamená to totiž nemoc nebo neštěstí v rodině. Nepotřebné věci se doma buď darují, nebo vyhodí. V poslední den roku je také důležité očistit tělo. Podle našich předků by měl nový rok začít ve stavu duševní a tělesné čistoty. Na konci roku je důležité zbavit se všech dluhů, aby nový rok začal bez finančního stresu.

Na Silvestra se zejména na vesnicích objevovali v ulicích takzvaní štukatéři. Byly to staré, chudé ženy oblečené v černém a s bílými šátky uvázanými na hlavě. Po zaklepání tyto ženy vstoupily do domu, kde symbolicky omítly sporák, aby dobře hořel, a popřály sedlákovi a jeho rodině úspěšný nový rok.

Pokračování na další straně