V minulosti a dnes – jak se změnily dárky pod vánočním stromečkem?

Vánoce si spojujeme s dárky, které dostáváme po štědrovečerní večeři. Tento okamžik je vrcholem netrpělivého čekání zejména pro nejmladší členy rodiny, kteří pak mohou dostat vysněné dárky. Napadlo vás někdy, kdy zvyk obdarovávat vánoční dárky vznikl a jak se v průběhu staletí u nás měnil?

Kde se vzal zvyk dávat dárky?

Krásná tradice rozdávání vánočních dárků, která se dnes praktikuje na mnoha místech po celém světě, má svůj původ ve 4. století a přímo souvisí s biskupem města Myra – Saint. Ježíšek. Proč se tento světec stal každoročně symbolem naší památky na naše blízké a „iniciátorem“ rozdávání dárků?

Podle historických zpráv, Saint Mikołaj pocházel z bohaté rodiny a po smrti rodičů se stal jediným dědicem panství. Věřil však, že užitek z peněz není součástí křesťanského milosrdenství, pokud se nestanou zdrojem pomoci pro chudé a potřebné. Proto v noci opustil svůj dům, aby nepozorovaně rozdal nemocným a bezdomovcům zásoby potřebné pro každodenní fungování. Za své činy nečekal žádnou odměnu – naopak se snažil zůstat jako dárce vždy v anonymitě. Záhadné dary se rychle staly hlavním tématem rozhovorů mezi obyvateli.

Biskup Mikuláš však své jednání nezastavil – legenda praví, že poskytl věno dívkám, jejichž otec se obával, že kvůli chudobě nenajde pro své dcery vhodné kandidáty na manžele. Když se biskup o tomto problému dozvěděl, věnoval potřebné rodině velkou částku peněz. V následujících staletích skutky svatý Mikuláš neexistoval pouze v záznamech kronikářů a historiků – např. ve 13. století ve školách pojmenovaných po sv. Mikuláše, bylo běžným zvykem financovat stipendia a finanční pomoc pro nejchudší studenty. Tradice postupem času přešla v obdarovávání blízkých a v této podobě trvá dodnes.

Jak se změnily vánoční dárky v Česku?

V Česku se tradice obdarovávání na Vánoce vznikla v 19. století, bez ohledu na příběh o biskupu Mikuláši. Naši předkové však velmi rychle přijali náboženské vzory a hlubokou symboliku darů. První dárky dostaly hlavně děti a samotná oslava vypadala úplně jinak. V některých oblastech naší země děti po štědrovečerní večeři položily pod stromeček velký talíř a teprve na první svátek vánoční se radovaly z dárků, které dostaly. Dary se zásadně lišily od soudobých návrhů. Nejmladší našli pod stromečkem především domácí cukroví (včetně perníčků, marcipánových cukroví), dále ovoce a ořechy. Přestože se nám v dnešní době výše uvedené dárky nezdají příliš slavnostní, je třeba připomenout, že ještě před pár desítkami let byly obtížně sehnatelné a jejich podoba o Vánocích byla zdrojem velké radosti. Oblíbené byly také hračky ze dřeva, pletené oblečení, panenky.

Pokračování na další straně