Z kaštanů můžeme doma připravit léčivou tinkturu, okamžitě uleví od bolesti, sníží hladinu cukru v krvi a pomůže s hubnutím. Její výroba je velmi jednoduchá

Kaštany vyvolávají u mnoha lidí pozitivní představy. Kdo z nás si na podzim neutrhl z kaštanu jeden nebo dva krásné, lesklé a hladké plody a chvíli si je neprohlížel nebo si je nepřinesl domů?

Samozřejmě, že doma můžeme z kaštanů vyrábět zvířátka a panenky pro potěšení našich malých dětí nebo můžeme sáhnout po knihách receptů našich babiček. Ty kaštany zpracovávaly na různé léčivé produkty. Jedním z těchto výrobků je kaštanová tinktura, která je považována za jeden z nejúčinnějších domácích prostředků proti různým bolestem a křečovým žilám.

Kaštany omyjte, osušte a ostrým nožem nakrájejte na malé kousky. Sklenici naplňte do poloviny připravenými surovinami a zalijte 60% alkoholem na vaření. Láhev uzavřete a nechte louhovat 3 týdny až 1 měsíc mimo dosah přímého slunečního světla; každý druhý den celou směs jemně protřepejte. Po skončení nálevu kaštanovou tinkturu sceďte a vložte do vyvařené sklenice nebo láhve tmavé barvy. Uchovávejte na tmavém místě. Tinkturu lze vyrobit i z alpského lihu namísto lihu na vaření. Podle některých léčitelů je pro vnější použití dokonce účinnější. Postup je u obou stejný.

V lidovém léčitelství se extrakt z kaštanu nejčastěji používá ke zlepšení krevního oběhu, regulaci krevního tlaku, jako protizánětlivý prostředek, ke zmírnění bolesti při křečových žilách a revmatického původu. V tomto případě se třikrát denně nakape 15 kapek na lžičku a zapije se sklenicí vody. Vzhledem k vysokému obsahu alkoholu je naprosto nevhodný pro děti, těhotné a kojící ženy a osoby užívající současně nějaké léky. V posledním případě je rozhodně třeba se o možnosti aplikace clitinum nejprve poradit s lékařem. Velmi častá je také lokální aplikace. Tinktury se používají při bolestech kloubů, zánětech šlach a namožených svalech. Po přidání do koupele ulevuje od bolesti a pomáhá zmírnit únavu. Je vhodný také k zábalům proti celulitidě a křečovým žilám.

Pokračování na další straně