Byla chuť chleba za socialismu lepší? Kdo pomatuje?

Dnes se často slyší, že chuť chleba za doby socialismu byla lepší. Při výrobě chleba tehdy bývala používána tradiční metoda kvasu, známá jako třetí stupeň, která zajišťovala dostatečné zakyselení cesty bez použití pekařského droždí. Díky tomu měl chléb skvělou chuť a vůni, na kterou rádi vzpomínají současní pamětníci.

V Československu se chléb pekl v velkých pekárnách, které byly národními podniky. Typická krajská pekárna měla obvykle tři pece a zásobovala pekařskými výrobky přibližně sto tisíc obyvatel.

Metoda třetího stupně byla vyvinuta v 60. letech 20. století v bývalém Výzkumném ústavu mlýnského a pekárenského průmyslu v Praze. Největší pekárenské závody dokázaly vyprodukovat až 1,6 tuny chleba za hodinu, a v největších městských aglomeracích se nabízelo zhruba deset druhů chleba.

článek pokračuje na další stránce..