Co se skrývalo ve školních jídelnách minulých dob? Nepřekonatelná omáčka UHO a další kulinářské šokantní příběhy z doby socialismu!

foto: profimedia
foto: profimedia

Představte si typickou školní jídelnu minulých dob, místo plná kulinářských dobrodružství a nezdarů, kde dominovala pověstná omáčka UHO. Školní jídelny za dob socialismu často připomínají hořké vzpomínky na dětství.

Mezi hliníkovými příbory a plastovými dekoracemi se ve školních jídelnách podávala jídla, která se navždy zapsala do paměti mnoha lidí.

Školní jídelny ve socialistických časech nebyly jen o jídle, ale také o atmosféře. Používání hliníkových příborů, plastových ozdob a omyvatelných ubrusů vytvářelo jedinečný pocit. Možná nejživější vzpomínkou na školní jídelny jsou tašky, které byly tak nepříjemně páchnoucí, že některým lidem dodnes dělá špatně, když si na ně vzpomenou.

Toto prostředí sledovali pečlivě učitelé, aby nic nevyšlo špatně. Jaká tedy byla kulinářská specialita – nebo spíše podivnost – socialistických školních jídelen? UHO, neboli univerzální hnědá omáčka, je jedním z nezapomenutelných symbolů té doby.

článek pokračuje na další stránce…