Pokud posloucháte tento druh hudby, můžete také patřit mezi ty nejinteligentnější lidi

Nechceme zdůrazňovat rozdíly mezi rapem a jazzem, ale je faktem, že výzkumníci objevili existující vztah mezi preferovaným hudebním žánrem a inteligenčním kvocientem. Velmi se zdá, že existuje druh hudby, kterou spíše poslouchají lidé, kteří jsou inteligentnější: řešení není v textech, ani melodické vedení nesvědčí o vyšší inteligenci.

Ukaž, co posloucháš, řeknu ti, jsi inteligentní?

Výzkum provedli specialisté z Oxford Brookes University, které zajímalo nejen to, jaký typ hudby inteligentnější lidé poslouchají, ale také k jakému účelu ji využívají. Téměř pět set chorvatských středoškoláků bylo dotazováno, kdy a jakou hudbu poslouchají, a také jim byl poskytnut inteligenční test: Došli k překvapivému výsledku, nebo snad ne?

Tak je propojena hudba a inteligence

Už jsme věděli, že hra na nástroj je dobrá pro mozek, a zdá se, že inteligentnější lidé dávají přednost instrumentální hudbě . Neměli bychom uvažovat o opačném páru klasické hudby a lehké hudby: záliba vokální klasické hudby již nebyla spojena s vyšší inteligencí.

Kromě instrumentální vážné hudby byla s vyšším inteligentním kvocientem spojena i instrumentální elektronická hudba, chill a ambientní žánry.

Bylo také odhaleno, že ti, kteří analyzují a hodnotí drobné nuance hudebního střihu při poslechu hudby, častěji poslouchají instrumentální hudbu.

článek pokračuje na další stránce…