Chcete žít dlouho? Naučte se Nagomi, japonskou životní filozofii!

Všichni obvykle chceme dlouhý, nejlépe zdravý život. Zatímco západní země vidí tajemství věčného života většinou v technologickém rozvoji, na východě určitá životní filozofie pomáhá lidem naplňovat jejich každodenní životy. A dlouhověkost je do jisté míry jen třešničkou na dortu. Vše o specifické životní filozofii japonské kultury, nagomi.

Lidstvo hledalo tajemství dlouhého života tisíce let. Zatímco v evropské kultuře vznikla samostatná vědní větev (alchymie), která se touto problematikou zabývala (kdo si nepamatuje Nicholase Flamela z Harryho Pottera a Kámen mudrců ), Japonci, spoléhající na zdravý rozum a fyzicko-duchovní rovnováhu, stanovil nesmrtelnost nebo alespoň tajemství dlouhého života. Tohle je nagomi .

Nagomi, tajemství dlouhého života

Poprvé za deset let, v srpnu 2022, se průměrná délka života Japonců mírně snížila, – uvedla v loňském roce několik médií (s některými zlověstnými podtóny). Je pravda, že u Japonců dochází k mírnému poklesu délky života: oproti roku 2020 se v roce 2022 snížila naděje dožití mužů o 0,09 roku z 81,47 roku a žen o 0,14 roku z 87,57 roku. („Díky“ především epidemii koronaviru, která drasticky přepsala dříve známá data nejen v této zemi.)

Japonsko přitom stále zaujímá vysoké místo v konkurenci průměrné délky života: podle aktuálních údajů za rok 2023  je země v tabulce na třetím místě, nedaleko za druhým Macaem a prvním Hongkongem. (Očekávaná délka života v Japonsku je v současnosti 84,95 let pro obě pohlaví, ve srovnání s 85,51 v Macau a 85,83 v Hongkongu.) 

článek pokračuje na další stránce…