6 věcí, na které se zaměřit, když se snažíte pomoci někomu s depresí

3. Každý má právo na své pocity, ať jsou jakékoli

Když se snažíme pomoci, můžeme chtít zastavit negativní pocity tím, že je odmítneme nebo řekneme osobě, že by se tak cítit neměla . Slyšení o úzkosti někoho jiného v nás může někdy vyvolat pocit úzkosti a je přirozené, že chceme nepříjemné pocity zahnat.

Pokud se však nevědomky pokusíme změnit něčí pocity dříve, než je na změnu připraven, může se tento člověk hádat mnohem tvrději, abychom jeho pocity pochopili, nebo se naopak může stáhnout, protože má pocit, že mu nerozumíme.

4. Deprese nemusí člověka definovat

Protože deprese může být naší reakcí na stres, je velmi důležité si uvědomit, že depresivní člověk má omezenou schopnost interpretovat perspektivy . Můžete si myslet, že sklenice je napůl plná, ale člověk v depresi vidí jen prázdnou část a to, co je vám zřejmé, pro něj nutně nemusí.

Depresivní lidé od sebe mají často nerealisticky vysoká očekávání , ale zároveň mají nepřiměřeně nízké sebevědomí, takže se mohou cítit líní, bezcenní, když nejsou schopni podávat nejlepší výkony, nebo selžou. Připomeňte jim, že deprese nedefinuje, kým jsou , a neznamená, že jsou vadní nebo bezcenní.

5. Neváhejte se zeptat na bezpečnost dané osoby

Vzhledem k tomu, že deprese sahá od obecné nevolnosti až po sebevražedné sklony, může být obtížné rozhodnout, které otázky položit a kterým se vyhnout. Pokud vám však jde o bezpečnost vašeho blízkého a máte k tomu dotaz, klidně se zeptejte.

Pamatujte, že deprese je forma instinktu úniku. Aby lidé unikli bolesti, mohou používat mnoho nebezpečných taktik, od nadměrného užívání drog nebo alkoholu, přes řezání se, hladovění, útěk z domova až po nejextrémnější formu útěku, sebevraždu.

Pokud se obáváte, že si váš blízký může ubližovat, zeptejte se ho na jeho myšlenky a pomozte mu získat odbornou pomoc. Možná nebudete chtít pomoc přijmout, ale mohla by vám zachránit život.

článek pokračuje na další stránce…