Velký návrat: Brendan Fraser je zpět, aby hrál svou životní roli za kterou získal Oscara

V roce 2001 vyšla The Mummy Returns, o sedm let později následovala The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor. Tyto filmy udělaly z Frasera bohatého muže, stále mají fanoušky, ale jen těžko v nich najdete něco víc než zábavu.

Naštěstí dostal čas od času i ambicióznější role. Jako ten ve filmu „Pouta přátelství“, kde si zahrál s Mattem Damonem a Benem Affleckem. Zde si zahrál roli židovského stipendisty, který před přáteli tají svůj původ a bojuje o místo v elitní, antisemitské škole. Říkalo se, že nastal čas, aby mu režiséři začali dávat takové role, místo aby ho nechali viset na stromech s odhalenou hrudí.

Na další stejně ambiciózní titul si však musel počkat až do roku 1998. Objevil se v oscarovém filmu „Bohové a monstra“ od Billa Condona, po boku skvělého Iana McKellena. Poslední jmenovaný ztvárnil roli staršího filmového režiséra, v minulosti žijícího homosexuála. Film byl adaptací románu o posledních dnech slavného režiséra „Frankensteina“ Jamese Whalea, který opustil Hollywood a žil mimo továrnu na sny. Fraser hraje mladého zahradníka, kterého zaměstnává a kterému se letitý umělec snaží přiblížit. Postupem času se mezi muži zrodí neobvyklé, specifické přátelství, které ovlivní život mladšího z nich.

Brendan Fraser ve filmu Bohové a monstra

Laminektomie, operace páteře a vzpoura těla

Vážnější kinematografie však byla v kariéře mladého Frasera výjimkou. Většina rolí od něj vyžadovala hlavně velkou fyzickou zdatnost a stávalo se, že přecenil nebo přecenil své schopnosti. Skončilo to zdánlivě neškodnými zraněními, která se brzy stala příčinou jeho zdravotních problémů.

Četné kaskadérské kousky – protože herec nechtěl dvojníky, čímž se odlišoval od kolegů – se nakonec musely odrazit na těle.

– Asi jsem se příliš snažil. A destruktivním způsobem,“ řekl magazínu People. Chlapík měřící přes 190 cm předváděl akrobacii, která musela skončit špatně. Na natáčení poslední „Mummy“ se chránil páskou a ledovými obklady. Místo profesionálních chráničů použil cyklistické, aby nebyly pod kostýmem vidět.

článek pokračuje na další stránce..