Velký návrat: Brendan Fraser je zpět, aby hrál svou životní roli za kterou získal Oscara

Zesnulý Berk napsal Fraserovi omluvný dopis, ale incident veřejně popřel. „Moje omluva není přiznáním viny. Pokud jsem udělal něco, co rozrušilo pana Frasera, omlouvám se,“ vysvětlil, když herec incident zveřejnil. Nikdy ho však neobvinil z pomluvy.

Operace, deprese způsobené sexuálním napadením a nedostatek nabídek rolí, to vše ovlivnilo herce zároveň. Brzy, v roce 2009, se po 10 letech vztahu rozpadlo i jeho manželství. Ze vztahu s Aftonem Smithem Fraserem má herec tři syny, kteří nyní žijí se svou matkou, ale v blízkosti jeho panství. Herec se z těchto zážitků nemohl dlouho vzpamatovat a v roce 2016 mu zemřela osoba na světě nejbližší, jeho matka.

O něco dříve se Brendan objevil v malé roli ve vysoce sledovaném seriálu „The Affair“. Byla smůla, že když se objevily epizody s jeho účastí, právě pohřbil svou matku. Následující den poskytl svůj první rozhovor pro kanál YouTube po letech, ve kterém oznámil svou roli. V depresi promluvil šeptem, hlas se mu zlomil, což vyvolalo smích uživatelů internetu. Video z rozhovoru s názvem „Sad Fraser“ (Sad Fraser) se stal virálním. Objevovaly se teorie o tom, co mu je, psaly se nesmysly o drogách a „Brendanově high“.

Mezitím za podivným chováním bylo zoufalství a truchlení.

Velký návrat

V roce 2018 hrál Fraser dobrou roli v seriálu HBO „Trust“, do kterého ho obsadil Danny Boyle. Série o jedné z nejbohatších a nejnešťastnějších rodin v Americe – rodině Gettyů, inspirovaná skutečnými událostmi, představuje dramatický příběh miliardářova vnuka Johna Paula Gettyho, který drží únosci, kteří nechápou, proč rodina nechce získat zpět uneseného. Fraser byl přesvědčivým vypravěčem pořadu a zároveň hrál miliardářského rodinného poradce.

Právě tam ho viděl Darren Aronofsky, který usoudil, že je to jiný herec než Fraser, kterého si pamatoval z hloupých komedií. Když ho potkal a dozvěděl se jeho příběh, nepochyboval, že našel roli Charlieho.

Už víme, že tato role znamenala velký průlom a zároveň Fraserův velkolepý herecký návrat. Jako by osvobození filmového hrdiny potkalo i brilantního umělce, který ho hraje. Fraser určitě dal této postavě všechnu bolest, kterou za ta léta vytrpěl. Přitom intimní produkce natočená za pouhé tři miliony dolarů v jedné místnosti (průměrná cena filmu v Hollywoodu je 50-60 milionů!) už vydělala přes 35 milionů, což je rekord nezávislého kina. A stále přitahuje diváky.

Brendan Fraser v televizním seriálu „Trust“

Ale to není všechno. Poté, co viděl Aronofského film, byl Fraser tak ohromen Martinem Scorsesem, že mu nabídl roli ve svém nejnovějším díle „Killers of the Flower Moon“ po boku Leonarda DiCapria a Roberta De Nira. Očekávaný film bude mít premiéru pravděpodobně na letošním festivalu v Cannes.

Brendan Fraser získal Oscara za svůj výkon ve filmu „The Whale“

V oscarový večer se mu povedlo něco výjimečného – jeho hlavní rivalové měli tu výhodu, že filmy, v nichž hráli, na rozdíl od „Velryba“, byly nominovány v hlavní kategorii.

Dříve pouze dvakrát v 21. století vyhrál herec svou kategorii, přestože film s jeho účastí nebyl nominován – v roce 2010 Jeff Bridges za roli ve filmu „Crazy Heart“ a v roce 2020 Renée Zellwegger za roli Judy Garland. v „Judy“. Brendan Fraser je třetím hercem v tomto století, kterému se to podařilo.

Zdroj:  „Los Angeles Times“, „GQ“